U subotu otvaramo 7. Festival suvremenih umjetničkih formi!

Sedmo izdanje Festivala suvremenih umjetničkih formi u fokus uzima suvremeni cirkus kao izvedbenu umjetnost.

Programom festivala želi se umjetnički i kreativno intervenirati u prostor gradske sredine, otvoriti prostor za prezentaciju suvremene cirkuske umjetnosti u Križevcima te srušiti barijera između publike i suvremenog cirkusa kroz prezentaciju na ulicama Grada Križevaca i kroz interakciju građana sa suvremenim cirkusom.

Festival se otvara u subotu, 15. listopada u 11:00 h, dječjom predstavom “Pokretni muzej cirkusa” koja će se održati na Strossmayerovom trgu.

“Pokretni muzej cirkusa” je muzej u koferu koji kroz vergl slike i tonski zapis predstavlja razvoj suvremenog cirkusa u svijetu. Pozornicu zauzimaju troje izvođača: naratorica i dvoje uprizorivača scena koji na iznimno duhovit način prikazuju neke od povijesnih događaja – od Antičke Grčke i Rima, preko Mao Ce-tunga, Rastelia, Charlie Chaplina i Grocka – sve do današnjih dana, kroz akrobaciju, žongliranje i druge cirkuske tehnike.

Nakon predstave slijedi predstavljanje Godišnjaka hrvatske cirkuske produkcije u 19:00 h u Galeriji K2. Radi se o prvom godišnjaku koji predstavlja početak sustavnog bilježenja djelovanja umjetnosti suvremenog cirkusa i ulične umjetnosti u Hrvatskoj. To je značajan trenutak za scenu sada, ali i za njezin budući razvoj. Godišnjak omogućava da djelovanje scene ostane trajno arhivirano i dostupno budućim generacijama umjetnika, producenata, pedagoga i kulturnih djelatnika, publici, partnerima i svima zainteresiranima, ne samo u području umjetnosti suvremenog cirkusa, nego i šire.

U 20:00 h na Nemčićevom trgu Loop Cirkus će predstaviti vatreni performans, a nakon showa u Galeriji K2 slijedi otvorenje izložbe plakata suvremenog cirkusa. Ovom izložbom predstavlja se selekcija plakata iz različitih cirkuskih kolektiva Hrvatske kako bi se prikazala povijest cirkuskog plakata. Zastupljene su razne tehnike koje ukazuju na širok dijapazon metoda i raznolikost grafičkog izričaja – od analognog sitotiska do digitalne fotomontaže.

Preostali program festivala provjerite u nastavku.

PROGRAM FESTIVALA:

SUBOTA, 15.10.

11:00 h, Strossmayerov trg – Suvremena cirkuska predstava “Pokretni muzej cirkusa” / Udruga Cirkorama

19:00 h, Galerija K2 – Predstavljanje Godišnjaka hrvatske cirkuske produkcije 2021. / Nikola Mijatovic

20:00 h, Nemčićev trg – Vatreni performans / Loop Cirkus

20:10 h, Galerija K2 – Otvorenje izložbe plakata suvremenog cirkusa / Maja Flajsag i Tena Starčević

Izložba će biti otvorena svakim radnim danom od 18-20 h do 21.10.2022..

NEDJELJA, 16.10.

18:00 h, Klub kulture – Predstavljanje rada u nastajanju pod nazivom “4,28 km/h” / Ratko Bokić

PETAK, 21.10.

20:00 h, Klub kulture – Predstava “Bosa” / Tricycle Trauma

Organizator: Udruga K.V.A.R.K.
Partneri: Gradski muzej Križevci i Udruga Cirkorama
Suradnici: Grad Križevci
Donatori: Ministarstvo kulture i medija RH i Koprivničko-križevačka županija