Tea Hatadi : COMPOSITAE / A COMPOSITE / SLOŽENI

Tea Hatadi : COMPOSITAE / A COMPOSITE / SLOŽENI
prostorna mobilna i svjetlosna instalacija promjenjivih dimenzija

Subota 08.10.2011. | Klub kulture Križevci | 20,00h

Tea Hatadi ime ovoj izložbi dala je po biljnoj porodici Compositae u koju spada i maslačak, a samo ime sugerira cjelinu sastavljenu od više dijelova. U ovom slučaju, maslačak sa svojim letećim sjemenkama postaje metafora za osipanje ljudi iz manjih sredina.
Prvi od dva dijela ove prostorne instalacije sastoji se od crteža pop-art manire smještenog na podu galerije u kojem radijalno postavljene crtice asociraju strukturu cvijeta maslačka. Njegov agresivan vizualni podražaj u kontrastu je sa njegovim krhkim materijalom. Posjetitelji su svojim spontanim kretanjem u službi vjetra koji raznosi “maslačkove padobrane” i upravo oni zaokružuju metaforu instaliranog crteža.

Drugi dio instalacije sastoji se od visećih papirnatih traka obasjanih takozvanim crnim svjetlom.
Taj vertikalni dio instalacije proteže se u treću dimenziju dok ga svjetlo na kojem blješti, na neki način dematerijalizira i približava svijetu ideje kao i funkciji klupskog prostora u kojem je izložen.
Također je napravljen od krhkog materijala za koji se pretpostavlja da će biti „raznošen“ zbog kretanja publike izložbenim prostorom. Publika tako samom svojom prisutnošću u prostoru svjesno ili nesvjesno sudjeluje u ovom radu koji ima svoj rok trajanja, kao što ga ima i proces odvajanja sjemenki od matične biljke u prirodi.

Prateći dosadašnji rad i opus Tee Hatadi, iščitavam jednu zanimljivu razradu dosadašnjih skica i crteža iz kojih je ova složena instalacija i nastala. Tein prošlogodišnji rad pod nazivom «In the middle of nowhere», postavljen u studiju umjetničke rezidencije u Beču, započeo je ciklus mobilnih instalacija. Postavljanjem instalacije u izložbeni prostor, autorica uključuje promatrača na izravni kontakt s umjetničkim djelom kao konzumenta, sukreatora ali i kao dio samog izloška.
Igor Juran