Parlaonica

Svih 5 za 5: PARLAONICA

Klub kulture

13 listopada, 2016 20:00 - 22:00 Klub kulture

PARLAONICA
“Kuda nakon škole? Ostati ili otići u inozemstvo?”
Dragi maturanti!
Četvrti ste razred gimnazije i uskoro vas čeka jedna od najvećih i najvažnijih odluka u životu-upis fakulteta! Odabir i upis fakulteta te njegovo završavanje uvelike će utjecati na pronalazak zaposlenja za vrijeme i nakon studija!
Svakodnevno u raznim medijima možemo čuti i pročitati o tome kako mladi odlaze iz naše zemlje u potrazi za poslom – „Liječnici nezadovoljni uvjetima rada odlaze u inozemstvo“, „Autobusi za Njemačku opet puni“, U Irskoj je moguće dobiti posao u roku nekoliko dana“ i slično. Dio populacije mišljenja je da u Hrvatskoj nije moguće ostvariti profesionalnu karijeru kao što je to u inozemstvu te i nakon uspješno odrađenog studija odlaze u nadi da će pronaći posao koji će im omogućiti pristojan život (plaću, dobre uvjete rada, mogućnost napredovanja ili općenito bolje životne uvjete).

Ipak, postoji i dio populacije koji se ne bi složio s tim da je u redu otići iz Hrvatske nakon završenog fakulteta. Po njima, država je kroz godine ulagala u obrazovanje pojedinca i iz tog razloga u redu je da upravo ti pojedinci ostaju u Hrvatskoj i ovdje svojim radom pridonose napretku i razvoju same zemlje.
Odabrati fakultet po želji unatoč slabijoj mogućnosti zaposlenja ili ići protiv svojih želja zbog šanse za lakše zaposlenje? Nakon diplome otići za dobrom ponudom u inozemstvo ili ostati i pokušati i izgraditi bolju budućnost u Hrvatskoj? Je li moguće zaposliti se u Hrvatskoj nakon studija? Nudi li se u inozemstvu više? Što dobivamo, a što gubimo ostankom ili odlaskom?
Odgovore na ova i još neka pitanja raspravite na parlaonici organiziranoj samo za vas u sklopu projekta SVIH 5 ZA 5!
Zanima nas vaše mišljenje kao gimnazijalaca i budućih studenata o ovoj temi stoga vas pozivamo da 13.10., četvrtak u 20 sati dođete u Klubu kulture. Za vas smo pripremili i goste iznenađenja!
Dođite, zabavite se i izrecite svoje stavove!

Ovaj projekt financiran je od strane Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u okviru Kreativnog fonda za mlade Uzgon.