Promocija knjige: Kalifova šahovska ploča

25 veljače, 2020 19:00 - 20:30

Kalifova šahovska ploča | Promocija knjige | Utorak, 25.02.2020. | Klub kulture | 19 h | Ulaz: besplatan

16. listopada 2019. godine u sklopu 2. samostalne izložbe Marije Marciuš predstavljena je knjiga “Kalifova šahovska ploča” Marka Marciuša. Knjiga tada nije fizički bila otisnuta zbog tehničkih poteškoća. Kao što je najavljeno, posebna promocija druge knjige Marka Marciuša “Kalifova šahovska ploča” održati će se u utorak, 25. veljače 2020. u 19:00 sati u Klubu kulture te Vas srdačno pozivamo na istu.
________________________________________________________________________________
O AUTORU:
Marko Marciuš je rođen 1978. godine u Zagrebu. U Križevcima je završio osnovnu školu i gimnaziju. Godinama je svirao u Tamburaškom orkestru Glazbene škole Alberta Štrige, a nekoliko godina i kao gitarist u grunge bendu Tripl Kripl. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1996. upisuje studij kroatistike i pedagogije i počinje se intenzivno baviti pisanjem. Objavljuje kratke priče i osvrte u svim važnim domaćim književnim časopisima i magazinima, poput Vijenca i Zareza, a radovi su mu objavljivani i u zbirkama i antologijama hrvatske proze, poput Urbani vračevi (2005.), “Pet autora traži naslov”, Najbolje hrvatske priče – 2006., u izboru Miljenka Jergovića 2007. godine. 2010. objavio je svoju prvu samostalnu zbirku priča naslovljenu “Pročitaj me”. Preminuo je iznenada u ožujku 2017. godine u 39. godini života. Nakon prvijenca objavljuje kratke proze u brojnim izdanjima časopisa znanstvene fantastike Ubiq i u kultnom ZF časopisu „Sirius“.

Svojim drugim romanom „Kalifova šahovska ploča“ ulazi u finale za nagradu Prozak, koji je u ovoj knjizi objavljen kao samostalni roman. O Markovoj prozi napisano je pregršt pozitivnih kritika i prikaza, a najznačajniji je diplomski rad na šezdesetak stranica prof. Borisa Kvaternika „Postomodernizam u prozi Marka Marciuša“ kojim je otvoren put za daljnja istraživanja ovog radikalnog postmodernističkog književnika.

Preminuo je iznenada 12. ožujka 2017. u 39. godini života.