Projekcija i performans: Vlasta Delimar i Saša Živković / SUFFest 2020

10 listopada, 2020 19:00 - 20:00
Projekcija i performans: Vlasta Delimar i Saša Živković / SUFFest 2020 | Artist talk/projekcija/performans | subota, 10.10.2020. | 19 h | Galerija K2 | Ulaz: slobodan
 
19 h – Artist talk i projekcija – Vlasta Delimar
“Užarska radionica Ivana Delimara” dokumentarni film
 
Kao uvod u projekciju dokumentarnog filma “Užarska radionica Ivana Delimara” koji prikazuje proces zakapanja radionice oca Vlaste Delimar na imanju u Štaglincu pokraj Koprivnice, kultnom mjestu Vlastinog umjetničkog festivala, Vlasta Delimar će isto tako govoriti o ključnoj ulozi Tomislava Gotovca u tom jedinstvenom festivalu performansa. To je i potvrdila ovim riječima: “Jedan od jako važnih radova TOM nastao u Štaglincu 2006. gdje Lauer spaljuje svoje ime nije samo drastičan raskid s nametnutim identitetom, već je sam proces nastajanja ovog performansa filmski prostor u kojem je vrijeme bilo važno kao dio kontemplacije. Tu su se događale transformacije iz realnog vremena u filmsko. Priprema performansa trajala je tri dana. Svaki segment postavljao se s potpunom koncentracijom. Moje sudjelovanje u procesu nastajanja performansa TOM, odnosno novog filma, bilo je izuzetno uzbudljivo i časno (…). Odati počast drugom umjetniku nije uvijek jednostavno. No, odati počast Tomu Gotovcu sasvim je jednostavno i posebno je zadovoljstvo.”

 
19:30 h – performans – Saša Živković “U prah i pepeo”
 
Performansom “U prah i pepeo” Saša Živković tematizira sve veću vidljivost u teoriji okrštene sintagme – posthumano društvo, društvo čije je formiranje vidio Tom Gotovac i upozoravao na njega. Autor u performansu suprotstavlja dvije riječi koje su svaka zasebno napisane kao parole. Paleći jednu od parola autor želi razotkriti modus operandi medija koji su svojim senzacionalizmom doveli mnoge slobodarske inicijative u umjetnosti do puke ispraznosti.