Pinklecfest u svom 5. izdanju

Klub kulture

21 listopada, 2016 20:00 - 28 listopada, 2016 23:30 Klub kulture

Pinklecfest, inspirativni festival o putovanjima, avanturizmu i turizmu, traganju, odlasku i dolasku, skitnjama i lutanjima, migraciji i ponovnom povratku, doputovao je do svojeg petog izdanja.

Križevčani, ali i putnici u Križevce, 14., 15., 21. i 22. listopada slušat će putopisna predavanja, te planinarski putovati do Kalnika, koji je i danas nadahnuće putopiscima.

PROGRAM:
Slike s broda i oceana
Antun Gold
petak, 14. 10. 2016., 19:30 (Klub kulture)
Kapetan će prelistavati slike iz albuma i komentirati život na brodu i doživljaje s oceana.

Magična Kolumbija
Daira Kruljac
petak, 14. 10. 2016., 19:50 (Klub kulture)
Još uvijek relativno nepoznata na svjetskoj turističkoj sceni, ova zemlja osvojit će vas svojim prekrasnim i raznolikim krajolicima i gostoljubivim ljudima, i sve to uz šalicu fine domaće crne kave.

Vrhovi Durmitora
Dragan Janković
subota, 15. 10. 2016. oko 20:00 (Planinarski dom na Kalniku)
Durmitor je najljepša crnogorska planina gdje je tektonskim djelovanjem i erozijom, riječnom i ledenjačkom, stvoren planinski svijet fantastičnih oblika. Oštri vrhovi, neki poput dolomitskih igala, masivne kupole i pleća, strane šarijažom isjeckane na “prutove”, vertikalno zasječene, odjevene u unikatno ruho, jarko obojene, te sedleni, uvijeni, obli, usamljeni, kitnjasti, zastrašujući, svijetli u tami, minijaturni i gorostasni vrsi, svi oni su na okupu na relativno malom prostoru, kojeg je dobar pješak (ili treker :-)) sposoban u podnožju obići za jedan dan (biciklistička tura oko masiva je dugačka 90 kilometara, što veličinom odgovara našoj Medvednici). Uz vrhove su njihovi vjerni pratitelji – ledenjačke doline (tzv. “cirkovi”), te pregršt planinskih jezera, ovdje poznatima kao “gorske oči”. Sva ta jezera su iznad 1400 m nadmorske visine (ima ih ukupno 18), a ledenjačkog su porijekla (Vražje, Zmijnje, Crno, Škrčko, Modro, Riblje, itd.). Izuzetnosti općeg pejzaža nemali doprinos daju kanjonske doline obodom širokog područja oko rijeka Tare i Pive, kao i u srcu masiva kanjon oko Sušice (koju ime doslovno oslikava, pa niti nema govora o nekakvoj tečnosti). Najviši vrhovi Durmitora su svi preko 2000 m n/v: Bobotov kuk, Bezimeni vrh, Minin bogaz, Bandijerna, Šljeme, Savin kuk, Međed, Rbatina, Obla Glava, Planinica, Suva ptina, Crvena Greda, Pašina gomila, Štouc, Prutaš, Šareni pasovi, Sedlena i Uvita greda, Vjetrena brda, Ranisava, Bolj i Lojanik.

Tragom Majanske civilizacije
Gordana Obradović Dragišić
petak, 21. 10. 2016., 19:30 (Klub kulture)
Četiri države u 20 dana. Nemoguće! Ipak, Meksiko, Gvatemala, Honduras i Belize, zemlje srednje Amerike, poveznice sjevera i juga bile su pred nama. Ovo je putovanje na koje sam željela otići još od studentskih dana, u zemlje privlačne zbog svoje povijesti, ponosnih ali potlačenih naroda i njihovih običaja, zbog Fride Kahlo i Diega Rivere, Buñuela, revolucija i pobuna ali i šarenila boja začina i voća, odjeće i prirodnih ljepota. Putovanje je počelo u Cancúnu iz kojeg smo odmah krenuli dalje najprije prema piramidama skrivenim u džunglama Chiapasa, zatim dalje na jezera i vulkane Gvatemalce, tropske džungle Hondurasa i završili na bijelim plažama karipskog mora u Belizeu i natrag u Meksiku.

Santorini – istinsko čudo koje oduzima dah
Ivana Bradić
petak, 21. 10. 2016., 19:50 (Klub kulture)
Atena – nezaobilazna polazna točka prije odlaska na otok Santorini. Santorini – karakterističan izgled otoka zahvaljujući vulkanskom podrijetlu, otok plavo-bijelih kućica, za uživanje u plažama karakterističnog izgleda, gledanje očaravajućeg zalaska sunca u Oiji, posjet aktivnom vulkanu, te odlično polazište za otkrivanje otoka kao što je Naxos.

Xenia – princeza od Nikozije
Tatjana Tihomirović i Antea Radić
petak, 21. 10. 2016., 20:10 (Klub kulture)
Cipar je zemlja dobrih i lijepih ljudi koji vole uživati u prirodnim ljepotama svog kraja, glazbi, hrani, druženju – ukratko, vole uživati u životu. Sve smo to moja prijateljica Antea i ja doživjele uz Xeniu. Upoznat ćete Cipar kroz našu Xe, kako smo ju nazvale, princezu od Nikozije.

Na studiju u Kanadi
Dino Škare
petak, 21. 10. 2016., 20:30 (Klub kulture)
Student koji je s 33 godine upisao fakultet, postao najbolji student, osvojio stipendiju u Torontu u Kanadi i za to kaže da mu je najbolje iskustvo života. Unaprijed je odlučio ne samo studirati u Kanadi, već i proputovati što je više moguće, iskusiti što više pravoga kanadskog života i upoznati sličnosti i razlike između hrvatskog i kanadskog načina života. Osim Toronta, posjetio je Ottawu, Montreal, Quebec i Slapove Nijagare.

New York City i Lincoln, Nebraska
Ema Bašić
subota, 22. 10. 2016., 19:30 (Klub kulture)
Prvi prekooceanski podvig studentice novinarstva i RTL-ove novinarke na daleko nam tlo vrlo bliske Amerike bio je sinopsisom klasična pustolovina obiteljskih i turističkih obaveza. Lokacije koje je posjetila su New York City i grad Lincoln. Ono o čemu će pričati dijeli se na dio manjih i većih sjećanja, iskustava, čuđenja i nečuđenja. Ema će pokušati razbistriti što mogu/moraju/trebaju (a možda i ne mogu/ne moraju/ne trebaju, ali ipak hoće) male domaće noge proći na velikom američkom putu.

Rumunjska, Moldavija, Ukrajina – tako blizu, a tako daleko
Josip Brkić, Bojan Krhatlić, Gordan Pavlinušić
subota, 22. 10. 2016., 19:50 (Klub kulture)
9 dana, 3.500 km, 1 auto, 3 mladića.
Preko Zrenjanina i Transfagarasana do Bukurešta, kroz Moldaviju do Odesse.
U Moldaviji posjet najvećem vinskom podrumu na svijetu u vinariji Milestii Mici, eksplozija okusa i mirisa kroz gastroenološke degustacije lokalnih specijaliteta.
Kupanje u Crnom moru u Odessi, obilazak dvorca grofa Dracule u Transilvaniji…

Gromovita Poljska
Josip Brkić, Aleksandar Karre, Gordan Pavlinušić, Robert Ravlić
subota, 22. 10. 2016., 20:10 (Klub kulture)
Posljednji koncert europske turneje rock grupe AC/DC u Varšavi 2015. godine. Dovoljan razlog za kružno putovanje “istočnim blokom”. U osam dana kroz četiri grada: Brno, Krakow, Varšavu, Bratislavu – 2.500 km automobilom…

Azijski mozaik
Robert Ravlić
subota, 22. 10. 2016., 20:30 (Klub kulture)
Živopisni Bangkok, tajanstveni hramovi Angkora, beskonačni Mekong, užurbani Saigon (Hô Chí Minh City), uzbudljivi Hanoi, sličice su ovoga putopisnog mozaika iz jugoistočne Azije.

Tri tjedna u Novom svijetu
Marija Dimjašević
subota, 22. 10. 2016., 20:50 (Klub kulture)
“Za sve postoji prvi put”, kažu. Meni je put u Ameriku bio prvi let avionom, prvi drugi kontinent, prvi put veliki gradovi iz filmova i s razglednica, prvi put nacionalni parkovi iz časopisa i s Wikipedije… Što me se najviše dojmilo? Pa, sve ću vam ispričati!

Festival Pinklecfest organizira udruga P.O.I.N.T. iz Križevaca, u suradnji s Planinarskim društvom “Kalnik” Križevci, i uz logističku podršku Kluba kulture, odnosno udruge K.V.A.R.K. Križevci.

Sve informacije o festivalu i programu možete naći na www.pinklecfest.org/2016.