Multimedijalna izložba “Geometrija prirode” Ivana Ožetski

Galerija K2

svibanj 25, 2019 - lipanj 7, 2019 20:00 Galerija K2

Multimedijalna umjetnica Ivana Ožetski prvi put predstaviti će se križevačkoj publici svojom samostalnom izložbom koja je presjek njenog stvaralaštva zadnjih desetak godina.

Ivana Ožetski kroz svoja umjetnička djela u raznim medijima od klasičnog štafelajnog slikarstva do multimedijske umjetnosti zahvaća pojavnosti fizičkog i metafizičkog, znanstvenog i mističnog, vidljivog i nevidljivog.

Uz live act izvedbu crtanja frekvencijama, na ovoj izložbi autorica izlaže skulpture pod zajedničkim nazivom „Oblici-sfere“. Skulpture  opisuje ovim riječima “Fragilne prostorne konstrukcije, izvedene u prirodnom materijalu (liko) i obojane prirodnim bojama (kurkumom, ciklom, koprivom..) ponavljaju strukture koje postoje u prirodi i pripadaju svijetu virusa. 

Treći element izložbe „Geometrija prirode“ jest najrecentniji autoričin rad koji izvodi u formi grafičkih otisaka, uz otiske autorica izlaže i matrice kao svojevrsne reljefe. Ivana Ožetski radove objedinjuje pod nazivom „Silnice i formacije“.

„Geometrija prirode nepresušan je izvor inspiracije, a jednako je tako nepregledan i broj mogućih kombinacija i varijacija na temu (npr. grupiranje, kadriranje, predimenzioniranje, zumiranje, preslikavanje kroz paus, umnažanje i međusobno rekombiniranje) koja je aktualni predmet mojih istraživanja.“ 

Ivana Ožetski diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1998., nastavnički odjel, smjer slikarstvo u klasi prof. Eugena Kokota. 2016. dovršava postdiplomski studij slikarstva, na Akademiji za likovnu umetnost in oblikovanje u Ljubljani, s magistarskom temom Sjena i njezina boja (mentori: doc. mag. Ksenija Čerče, prof. dr. Jure Mikuž). 

Nakon diplome na ALU Zagreb nekoliko godina radila kao nastavnik likovne kulture. 2001.-2010. kao vanjski suradnik HTV-a i drugih produkcijskih kuća radila kao scenograf i ilustrator. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Sudjelovala u izradi nekoliko dokumentarnih i igrano-dokumentarih filmova, serija i TV emisija. Kao samostalni umjetnik sudjelovala u brojnim samostalnim, skupnim izložbama i projektima. 

2011. boravila je u Rondo Studio Graz, na rezidencijalnom boravku, gdje sa međunarodnim timom umjetnika započinje projekt “Babel we are not mad with You”. 2016. i 2017. Sudjelovala je u projektu – Vrt kao prostor kreativnosti, kreativna razrada povjesnog povrtnjaka dvorca Adela Sixta u Jakovlju. 2017/18. Inspirirani Teslom, sa radom What Is Your Frequency? sudjeluje u projektu Nikola Tesla – Mind from the Future / Zagreb, HDLU. 

Izložba je otvorena do 7.6.2019. radnim danom od 18 do 20 sati.