Ljeto u dvorištu: Književna večer Marko Gregur i Kruno Lokotar

lipanj 29, 2020 19:00 - 23:00

Ljeto u dvorištu: Marko Gregur i Kruno Lokotar | Književna večer | Ponedjeljak, 29.6.2020. | 19:00 h | dvorište Galerije K2 | Ulaz: slobodan

Za sve književne sladokusce 29.6. (ponedjeljak) u Galeriji K2 (dvorište iza Zagrebačke banke) nastupa koprivnički pisac Marko Gregur sa svojim novim romanima i urednik knjiga Kruno Lokotar.

Nakon hvaljenog intimističkog romana “Mogla bi se zvati Leda” o nemogućnosti dobivanja vlastitog djeteta i strogosti državnog aparata, Gregur opet osvaja čitatelje novim romanom “Vošicki”.

Riječ je o romansiranoj biografiji Vinka Vošickog u kojem prati život tog češkog doseljenika od dolaska u Koprivnicu 1909. pa sve do 1957. i smrti u klijeti bez struje i vode. Sukobljavali su se u Vošickom izdavač-entuzijast, idealist i vjernik knjige s nužno komercijalnim tiskarom. Vošicki je ostao zapamćen po objavljivanju djela Karla Maya, Augusta Cesarca i Miroslava Krleže, neposredno nakon Obznane, kada se to nitko drugi nije usudio. Sve to mu nikako nije pomoglo u doba NDH-a, začudo ni u doba Jugoslavije. Velika je ovo priča o pravom čovjeku u krivim vremenima, o dvama svjetskim ratovima i nebrojenim političkim prevratima, usred kojih je Vošicki pozdravljao s “Got do kristi Kunst“ (Bog uskrisi umjetnost).
____________________________________________________________________________
Marko Gregur (Koprivnica, 1982.) završio je stručni studij poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, preddiplomski studij odnosa s javnošću i medija na Visokoj školi za odnose s javnošću i studij medija Kairos (VERN) te specijalistički diplomski studij međunarodnih odnosa i diplomacije na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld. Piše poeziju i prozu, koju je objavljivao u mnogim domaćim časopisima i novinama, kao i u časopisima u desetak stranih zemalja (SAD, Austrija, Crna Gora, Srbija, Rusija, Bugarska, Španjolska, Slovenija, Kanada…). Dobitnik je više nagrada među kojima su: nagrada „Ivan vitez Trnski“, „Ulaznica“ te nagrada „Prozak“ za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina starosti. Objavio je zbirku poezije Lirska grafomanija (Naklada Ceres, 2011.) te zbirke priča Peglica u prosincu (DHK, 2012.) i Divan dan za Drinkopoly (Algoritam, 2014.) te roman Kak je zgorel presvetli Trombetasicz koji je uvršten među 12 finalista nagrade “Fric”, dobio nagradu  “Katarina Patačić” za najbolju knjigu na kajkavskom dijalektu i preveden na slovenski. Uvršten je u antologiju mladih hrvatskih prozaika Bez vrata, bez kucanja (Sandorf, 2012.). Pokretač je festivala „Alpe Jadran Festival mladih pisaca“, član je i predsjednik odbora međunarodnoga festivala književnosti „Galovićeva jesen“, voditelj književne tribine „Libarenje“, jedan od pokretača i glavni urednik časopisa Artikulacije.