Ljeto u dvorištu K2: Tjaž Juvan “Noister”

srpanj 25, 2021 21:00 - 22:00

Ljeto u dvorištu K2: Tjaž Juvan “Noister” | Pretpremijera umjetničkog rada | nedjelja, 25.7.2021. | 21:00 h | dvorište Galerije K2 | Ulaz: slobodan

U sklopu Cirkuske rezidencijalne mreže kojom udruge Cirkorama iz Zagreba, Cirkus Kolektiv i ROOM 100 iz Splita, Prostor Plus iz Rijeke, Čarobnjakov šešir iz Pule i K.V.A.R.K. iz Križevaca otvaraju svoje prostore za umjetničke rezidencije regionalnih cirkuskih umjetnika, održati će se pretpremijera projekta “Noister” umjetnika Tjaža Juvana.
Projekt Noister kombinira oblike kinetičke zvučne instalacije i suvremene izvedbe pokreta na temelju cirkuskih praksi.

Projekt istražuje proturječnost odnosa između čovjeka i strojeva koji se izmjenjuju između manipulatora i manipuliranog i prati krajnje posljedice ovog odnosa. Suočava svoje izvođače i gledatelje s ranjivošću i slabošću ljudskog tijela. Izvođač će svoj život povjeriti modularnim zvučnim objektima/strojevima i drugim DIY elektroničkim instrumentima. Kao što akrobat povjerava svoj život trapezu, izvođač će se pouzdati u zvuk koji proizvode strojevi.
Tijekom projekta autori će razviti i izraditi mobilne i modularne strukture s ugrađenim zvučnicima i nosivim elektroničkim instrumentima po mjeri koji će služiti za sonifikaciju pokreta izvođača. Pokreti izvođača tako se ozvučavaju i naglašavaju, ali istodobno novostvorena zvučna slika utječe na kretanje izvođača. Pritom projekt propituje veze i razlike između kazališne i glazbene performativnosti.

Ulaz je slobodan.

__________________________________
Tjaž Juvan, rođen u Ljubljani 1991. godine, diplomirao je na Scuola di cirko Vertigo u Torinu i diplomirao socijalnu pedagogiju na Sveučilištu u Ljubljani. Njegove cirkuske vještine uključuju: manipulaciju i žongliranje čunjevima, loptama, kutijama za cigare, poima i balansiranje stolica. Žongliranjem i cirkusom počeo se baviti u tinejdžerskim godinama, a ubrzo je počeo nastupati na raznim pozornicama i uličnim festivalima u Sloveniji. Radio je u raznim međunarodnim i domaćim umjetničkim produkcijama i usmjeravao veliki dio svoje karijere na društvene projekte povezane s cirkusom. Od 2009. član je Udruge Cirkokrog, gdje razvija cirkus kao metodu rada s ljudima. U posljednje vrijeme posvetio se istraživanju novih cirkuskih praksi i njihove društveno-političke važnosti.