Izložba: Tea Hatadi “Između/Between”

24 ožujka, 2023 19:00 - 7 travnja, 2023 20:00

𝗧𝗲𝗮 𝗛𝗮𝘁𝗮𝗱𝗶 “𝗜𝘇𝗺𝗲đ𝘂/𝗕𝗲𝘁𝘄𝗲𝗲𝗻” | 𝗶𝘇𝗹𝗼𝘇̌𝗯𝗮 | 𝗽𝗲𝘁𝗮𝗸, 𝟮𝟰. 𝟯. 𝟮𝟬𝟮𝟯. | 𝟭𝟵:𝟬𝟬 𝗵 | 𝗚𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝗷𝗮 𝗞𝟮 | 𝗨𝗹𝗮𝘇: 𝘀𝗹𝗼𝗯𝗼𝗱𝗮𝗻

U petak 24. 3. 2023. u 19:00 h u nezavisnoj križevačkoj galeriji K2 predstavlja se izložbeni projekt multimedijalne umjetnice, kustosice i trenutne ravnateljice Gradskog muzeja Križevci Tee Hatadi “Između/Between”.

U galerijskom prostoru postavit će četiri rada u različitim medijima koji su presjek nekih od umjetničinih istraživanja koja upućuju i na neke od aktualnih borbi za prava radnika u kulturi i umjetnika u Hrvatskoj: borbu samostalaca za veći koeficijent, penziju, plaću, sve ono što ostali radnici imaju jer je to normalno. Ukazuju nam i na odnos života i rada generalno, ali i na to da umjetnost nije činjenica izdvojena iz društvene stvarnosti koja lebdi u nekoj svojoj autonomnoj sferi.

Izložba je dio programa “Galerija u gostima” nastalog u suradnji s koprivničkom nezavisnom galerijom AK u kojoj je Tea Hatadi predstavila ovaj projekt tijekom veljače 2023. godine. Uz njen projekt tijekom studenog 2023. godine galerija AK će predstaviti koprivničku umjetnicu Gordanu Špoljar Andrašić također sa samostalnim projektom.

Izložba ostaje otvorena do 7. 4. 2023., a može se razgledati svakim radnim danom (pon-pet) od 18:00 do 20:00 h.

Iz teksta Tanje Špoljar:

“Ezopova basna “Cvrčak i mrav” u nebrojeno je prilika poslužila kao primjer važnosti planiranja, mukotrpnog rada i skladištenja resursa, hvaljenja dobre prakse radnika-mrava, za razliku od lijenog cvrčka koji ne radi ništa, osim što sklada, svira i zabavlja ljude. Dokoličari. Ta naizgled bezazlena priča za djecu oduvijek me nervirala, a sad ju koristim kao uvod u temu kojom se bavi umjetnica Tea Hatadi na izložbi Između/Between: odnos rada, života i umjetnosti. Kroz sva četiri rada umjetnica punktira premise i pojmove koje se vrlo često percipiraju kao oprečnosti: rad/umjetnički rad, rad iz ljubavi/plaćeni rad, radnik koji zaslužuje biti plaćen/umjetnik kojemu bi trebalo biti dovoljno da stvara iz ljubavi, ali bez kruha, rad/život, život/umjetnost. Naziv izložbe, prema riječima autorice, upućuje jednostavno na život, ono čudno razdoblje između rođenja i smrti (da upotrijebimo doskočicu koja jednako vlada internetskim memovima i knjigama iz filozofije). No, neuhvatljivost tog pojma između svakako ukazuje i na poziciju umjetnika danas, i ne manje bitno, na autoričinu umjetničku poziciju: uvijek u potrazi, uvijek između, uvijek u kretanju.”

O autorici:

Tea Hatadi (1980., Koprivnica) 2008. diplomirala je na nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu gdje završava poslijediplomski doktorski studij slikarstva. Kao CEEPUS-ova stipendistica od 2003.-2005. studira na Akademiji likovnih umjetnosti, arhitekture i dizajna u Pragu, u slikarskom studiju i ateljeu K.O.V. 2010. boravi na rezidenciji KulturKontakt Austria u Beču i Kunstenaarlogies u Amersfoortu, a 2013. na rezidenciji Regional Creative Atelier Josef Nadj, Ex Ordinary, NBO, u Kanjiži, Srbija. Iste godine predstavlja Hrvatsku radom Cenzura sreće na Mediterranea 16, Bjcem, Bijenale mladih mediterana na Mole Vanvitelliana, Ancona, Italija. Godine 2015./16. suradnica je na projektu meer teilen : share more, Shed im Eisenwerk u Frauenfeldu, Švicarska. Inicijatorica je, autorica i suautorica međunarodnog interdisciplinarnog umjetničkog projekta C.O.S.M.O.S. Centar zvuka, margina tišine u suradnji sa Švicarskom (Kunstmuseum Thurgau Ittinger i Merkurgarten, Zürich) i Kolumbijom (National University of Colombia in Bogotá).

Za svoj rad koristi različite medije koji čine kompleksnije prostorne i site specific instalacije. Umjetnički rad predstavila je na više festivala, više od deset samostalnih i na preko osamdeset skupnih izložbi u petnaest zemalja Europe, Azije i Južne Amerike. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 2008. i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (multimedijalna umjetnica) od 2010. do 2019.. Od 2012. do 2015. radila je kao voditeljica Galerija PM i Prsten u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika u Zagrebu gdje je sudjelovala u realizaciji i produkciji preko 60 međunarodnih i hrvatskih izložbi, projekata, tribina i radionica, realizirala nekoliko autorskih projekata te uređivala i dizajnirala umjetničke knjige i kataloge izložbi. Od svibnja 2019. imenovana je ravnateljicom Gradskog muzeja Križevci.