Izložba: Mario Miličić “Polovične cjeline”

28 travnja, 2023 19:00 - 12 svibnja, 2023 20:00

𝗠𝗮𝗿𝗶𝗼 𝗠𝗶𝗹𝗶𝗰̌𝗶𝗰́ “𝗣𝗼𝗹𝗼𝘃𝗶𝗰̌𝗻𝗲 𝗰𝗷𝗲𝗹𝗶𝗻𝗲” | 𝗶𝘇𝗹𝗼𝘇̌𝗯𝗮 | 𝗽𝗲𝘁𝗮𝗸, 𝟮𝟴. 𝟰. 𝟮𝟬𝟮𝟯. | 𝟭𝟵:𝟬𝟬 𝗵 | 𝗚𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝗷𝗮 𝗞𝟮 | 𝗨𝗹𝗮𝘇: 𝘀𝗹𝗼𝗯𝗼𝗱𝗮𝗻

U petak 28. 4. 2023. u galeriji K2 predstavit će se zagrebački umjetnik Mario Miličić svojom samostalnom izložbom pod nazivom “Polovične cjeline”. Otvorenje izložbe zakazano je za 19 h.

Mario Miličić rođen je 1985. g. u Slavonskom Brodu, gdje je završio Klasičnu gimnaziju. Na Grafičkom fakultetu u Zagrebu 2016. g. završio je (BA) preddiplomski studij grafičke tehnologije, smjer dizajn grafičkih proizvoda. Od 1998. kontinuirano razvija vlastiti način kreativnog izraza na području tzv. street arta (grafita), koji se s godinama razvija u različite načine primjene ovih tehnika i u radu “u ateljeu”. Od 2014. g. djeluje pod pseudonimom Mane Mei pod kojim je izveo popriličan broj murala (od kojih su najprepoznatljiviji “Oj budi svoj”, “Budi čovjek”, “Osmijeh na licu uljepšava ulicu” i dr.) i akcija vezanih uz uličnu umjetnost. Izlaže od 2013. te je do sad imao osam samostalnih i nekoliko grupnih izložbi. Od 2018. g. djeluje kao kustos u galeriji “Siva” u zagrebačkoj Mediki. Član je HDLU-a od 2019. g..

O njegovom radu Bojan Krištofić piše i navodi u predgovoru zagrebačke izložbe “Polovične cjeline” 2022. g. u galeriji “Siva”:

“Promatrati nove, novije i najnovije umjetničke radove Marija Miličića, alias Mane Mei (jedan od više njegovih pseudonima, karakterističnih za graffiti i street art scenu, unutar koje se gradio i počeo baviti likovnim stvaralaštvom), uvijek je izrazito zadovoljstvo, jer zorno pokazuje koliko dosljedno i maštovito ovaj autor ustraje u razvoju svog specifičnog likovnog jezika, čija raznolika istraživanja imaju zajedničke nazivnike bez obzira koju tehniku Miličić koristi, u kakvom okruženju izlaže ― uličnom ili galerijskom, prodajnom ili podzemnom. Bilo da je riječ o crtežima, kolažima, kombiniranim tehnikama ili svojevrsnim skulpturalnim grafikama, Miličić neprekidno opaža što sve može trenutno upotrijebiti od materijala koji nalazi neposredno oko sebe ― u atelijeru u sklopu Autonomnog kulturnog centra Medika, gdje već dulje vrijeme stvara, na ulicama koje su mu dugo bile prvenstveno mjesto izvedbe i izlaganja njegovih radova, u galerijskom prostoru…doslovno, svugdje! (…)

Dojam je da se Miličić likovno izražava jako intuitivno, lako i brzo, no razmišlja postepeno i studiozno, neprestano “držeći na oku” korak dalje do kojeg bi ga trenutni rad mogao dovesti, bilo da se radi o malenom, naizgled nebitnom detalju u tekućoj priči ili pak jedinstvenom ugođaju cjeline.”

Izložba ostaje otvorena do 12. 5. 2023. svakim radnim danom od 18 do 20 h.