Provjerite program Križevci Jazz Festivala

KRIŽEVCI JAZZ FESTIVAL

U Klubu kulture u Križevcima od 9. veljače do 3. ožujka 2018. godine

Romantičan i šarmantan. Ozbiljan, ali i eksperimentalan. Na granici improvizacije i uigranih ritmova. Jazz je bezvremenski žanr koji se uspješno ugurao u srca mnogih muzičkih zaljubljenika diljem svijeta. Čak četiri koncerta izvrsnih bendova te izložba Davora Hrvoja na samom otvorenju prvog križevačkog jazz festivala prava je pozivnica za sve ljubitelje dobre mjuze.

Križevci Jazz festival otvara se u subotu 9. veljače s početkom u 21 sat otvaranjem izložbe jazz fotografija Davora Hrvoja, poznatog novinara i voditelja portala Jazz.hr.

Nakon otvorenja izložbe, koncertni dio festivala otvorit će Borna Šercar’s Jazziana Croatica.

ULAZNICE!

Festivalska ulaznica koja vrijedi za sve koncerte iznosi 50 kuna, a ulaznica po koncertu je 20 kuna. Ulaznice u pretprodaji možete kupiti u Art Rock Caffeu i online putem sustava Entrio.hr.

PROGRAM!

9.2. petak, Borna Šercar’s Jazziana Croatica + izložba jazz fotografija: Davor Hrvoj
16.2. petak, Deep Steady
22.2. četvrtak, Šimun Matišić & Mate Matišić
3.3. subota, Simply Brass

Organizator festivala je udruga Kreativni veznik alternativnog razvoja kulture (KVARK) uz pokroviteljstvo Grada Križevaca.

IZVOĐAČI!

BORNA ŠERCAR’S JAZZIANA CROATICA
Predvodnici instrumentalnog etno jazza-a u novije doba.
Moto ansambla: spajanje hrvatskog melosa s američkim jazz fundusom u svrhu dobijanja muzičkog sadržaja specifičnog baš za ovo podneblje. Osvajači Porina za najbolje jazz izvedbe. S ansamblom su do sada surađivali: Josipa Lisac, Tamara Obrovac, Valentina Fijačko, Miljenko Prohaska, Dijana Grubišić Čiković, Ivana Bilić, Matija Dedić, Ante Gelo, Hrvoje Rupčić, Ana Lice i Ernie Watts.

Vojkan Jocić – sax
Hrvoje Galler – klavir
Elvis Penava – gitara
Borna Šercar – bubnjevi

DEEP STEADY
Deep Steady je novosadski instrumentalni jazz ska sastav okupljen od strane muzičara koji su svirali ili sviraju u: Lost Propelleros, Ringišpil, Rab L Khali, Proleće, Killo Killo, Drum ‘n Zez, Vojvodjanski Blues Bend, Milaćopezo. Bend svira svoju verziju ska muzike začinjenu reggae, jazz, calypso i srodnim stilovima. U dve godine postojanja imali su dosta dobrih nastupa, od kojih su najznačajniji nastupi u Novom Sadu sa Bluekilla, Beogradu sa Rotterdam Ska Jazz Foundation, nastup na Exit festivalu, Festivalu uličnih svirača 2016, Skaville Festivalu u Križevcima (Hrvatska), Artscape, kao i na novosadskom trgu na manifestaciji Ritam Evrope 2017.

ŠIMUN I MATE MATIŠIĆ
Ne moramo puno objašnjavati. Jazz duo koji oduševljava cijelu Hrvatsku i šire, gitara i vibrafon i to je sve što im treba. Poznati hrvatski muzički novinar Dubravko jagatić nazvao je Šimuna Matišića najvećim hrvatskim vibrafonistom. Čini se kako imamo pravog nasljednika za tron koji je dugi niz godina bio rezerviran za legendarnog Boška Petrovića. A što tek reći o Šimunovom ocu. Mate Matišić je scenarist, skladatelj i glazbenik

SIMPLY BRASS
Simply Brass osnovan je 2006. godine te je u proteklom razdoblju održao niz zapaženih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu. S velikim uspjehom nastupili su u ožujku 2009. godine u KD Vatroslava Lisinskog uz Orkestar oružanih snaga RH sa skladbom Shadowcatcher za kvintet limenih puhača i veliki puhački orkestar E. Ewazena. Repertoar ansambla je raznolik, od baroka do klasike i romantizma, crnačkih duhovnih pjesama te jazza i popularnih melodija.

DAVOR HRVOJ
Umjetnički je voditelj jazz manifestacija koje organizira Hrvatsko društvo skladatelja (festivali: Jazz.hr/jesen i Jazz.hr/proljeće, te ciklus koncerata Jazz.hr). Voditelj je projekta Jazz lab Hrvatske glazbene mladeži. Objavio je knjige “Jazz Reflections” (Radio 101, 2001.), “Jazz Connections” (Menart, 2010.) i “Jazz Vibrations” (Menart, 2011.) koje donose razgovore sa slavnim jazz glazbenicima i njihove fotografije, te “Život kao jam session, Boško Petrović – autobiografija” (Menart, 2012.) koju je napisao u suradnji s Boškom Petrovićem. Povremeno održava predavanja o jazzu za učenike viših razreda osmogodišnje škole i srednjoškolce u školama ili knjižnicama u Hrvatskoj, između ostalih i onima koje imaju Jazz kutak u okviru Američkog kutka, te za studente u okviru glazbene radionice Jazz Lab u dvorani MM zagrebačkoga studentskog centra. Urednik je Hrvatskog jazz portala (jazz.hr)