POZIV za sudjelovanje u panel diskusiji na temu uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja

Udruge Gong i K.V.A.R.K. Vas pozivaju da sudjelujete u panel diskusiji

Kako će izgledati građanski odgoj i obrazovanje u našem gradu?

Zašto je Građanski odgoj i obrazovanje važno i što bi značilo njegovo uvođenje u škole u Križevcima, nastojat ćemo obrazložiti na panel diskusiji “Kako će izgledati građanski odgoj i obrazovanje u našem gradu?” u ponedjeljak, 24.10.2022. godine u 14:00 sati, u prostoru Kluba kulture, na adresi Mažuranićev trg 1, Križevci.

Prema Istraživanju političke pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj, koje je proveo Gong zajedno s GOOD inicijativom 2021. godine, učenici i učenice završnih razreda hrvatskih srednjih škola nemaju dovoljno razvijene kompetencije za uključivanje u demokratski život svojih zajednica. U usporedbi s istraživanjem političke pismenosti prije šest godina, 2021. godine učenici i učenice imaju nižu razinu informiranosti, osim u pitanjima vezanima za aktualnu vlast, gdje je uočen značajan porast. Ukratko, mladi niti o politici više znaju, niti su u njoj pripremljeniji sudjelovati više nego prethodnih godina. Škola i demokratska zajednica kao da ne postoje na istim planetima.

Ovi rezultati pokazatelj su kako nije napravljen adekvatan pomak u razvoju i implementaciji Građanskog odgoja i obrazovanja koji je trebao smanjiti uočene razlike i povećati političku pismenost svih učenika i učenica završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj.

Rezultati su jasno ukazali na potrebu sustavnog i kvalitetnog uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja mladih pri čemu je nužno da se ti procesi učenja odvijaju u sklopu obaveznog zasebnog predmeta, u demokratskom ozračju škole.

Na pragu intenzivnog uvođenja GOO-a u Križevcima, vrijeme je da se upitamo: što nam treba za dobru implementaciju Građanskog odgoja i obrazovanja u Križevcima? Koje lekcije možemo naučiti, što možemo i trebamo očekivati jedni od drugih?

GOVORNICI:

Gordana Juran Ratković, ravnateljica Srednje Škole “Ivan Seljanec” Križevci

Sandro Novosel, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca

Sanela Stručić, predsjednica Savjeta mladih Grada Križevaca

Drago Vručinić, upravitelj regionalne zaklade za lokalni razvoj “Zamah”

Damira Brunac, stručna suradnica u Gongu