Javni poziv – Cirkuska rezidencijalna mreža

Putem natječaja “Cirkuska rezidencijalna mreža” udruge Cirkorama iz Zagreba, Cirkus Kolektiv i ROOM 100 iz Splita, Prostor Plus iz Rijeke, Čarobnjakov šešir iz Pule, K.V.A.R.K. iz Križevaca i Kućni kolektiv iz Klanjca, otvaraju svoje prostorne i ljudske resurse za umjetničke rezidencije regionalnih cirkuskih umjetnika i umjetnica.

Cilj natječaja je doprinos razvoju regionalne cirkuske scene.

Natječaj je otvoren od 15. 2. do 15. 3. 2024. do 23:59, a rezultati će biti objavljeni do 25. 3. 2024..

Prijave se zaprimaju putem obrasca: https://forms.gle/VfCXep1ntZYRSJYCA

Pozivamo umjetnice, umjetnike i kolektive suvremenog cirkusa i srodnih izvedbenih umjetnosti da prijave svoje umjetničke ideje i radove u nastajanju na natječaj za rezidencijalnu potporu koja osigurava putne troškove, smještaj, prostor za rad, organizaciju work-in-progress izvedbe, potrebne tehničke uvjete za rezidenciju i izvedbu, medijsku vidljivost te dokumentiranje izvedbenog materijala. U slučaju dodatne finacijske podrške od strane Gradskih ureda za kulturu gradova u kojima organizacije djeluju, Cirkuska rezidencijalna mreža osigurat će dnevnice i/ili honorare za selektirane umjetnike i umjetnice.

Prilikom selekcije posebno će se vrednovati projekti koji posjeduju kvalitete inovativnosti, originalnosti, kritičkog promišljanja, refleksivnosti, angažiranosti i interdisciplinarne suradnje.

Natječaj je namijenjen prvenstveno regionalnim umjetnicima/ama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, a otvoren je za sve cirkuske, plesne, glumačke, novomedijske i interdisciplinarne ideje i radove u nastajanju.

Umjetnici/e se sa svojim radovima natječu za slobodne termine za boravak i kreaciju u 2024. godini u šest različitih prostora u Hrvatskoj:

– Cirkobalkana cirkuski šator (Zagreb)
– Mala scena Doma mladih (Split)
– Galerija i izvedbeno-scenska dvorana Filodrammatice (Rijeka)
– Klub kulture (Križevci)
– Čarobnjakov šešir (Pula)
– Kuća Klajn (Klanjec)

Opis rezidencija u navedenim prostorima dostupni su na:

Moguće je prijaviti isti projekt za rezidenciju u više različitih prostora i/ili gradova. Jedna osoba može biti koautor u više prijavljenih projekata.

Cirkuska rezidencijalna mreža planira podržati ukupno 6 rezidencija u pojedinačnom trajanju od maksimalno 15 dana koje se trebaju održati do kraja 2024. godine.

Na kraju svake održane rezidencije umjetnici će izvesti javnu prezentaciju rada u nastajanju i dobiti priliku razgovarati s publikom o prezentiranom radu.

U sklopu ovogodišnjeg poziva, selektirani autori/ce ili jedna do dvije osobe iz izvedbenih timova dobit će priliku sudjelovanja na Laboratoriju Cirkuske rezidencijalne mreže pod mentorstvom irskog konceptualnog umjetnika s cirkuskim zaleđem – Darragha McLaughlina. Laboratorij se uvodi kao prilika za zajednički rad umjetnika/ca na vlastitim kreativnim projektima u kontekstu razmjene i suradnje, s ciljem izgradnje umjetničkog kapaciteta i povezivanja regionalnih umjetnika/ca. Laboratorij će se održati u Splitu od 29. 4. do 5. 5. 2024. u Domu mladih, u prostoru pod upravljanjem Cirkus Kolektiva.

Rad selektiranih umjetnika/ca pratit će cirkuska umjetnica, producentica i laureatkinja Jeunes Talents Cirque 2009. – 2010., Antonia Kuzmanić iz ROOM 100, koja će prije, za vrijeme i nakon završetka laboratorija (tijekom godine) sudionicima/ma pružiti daljnje smjernice u obliku individualnog savjetovanja – kako da produkcijski i distribucijski nastave razvijati projekte.

Na tragu prošlogodišnje uspješne prakse, svi zainteresirani moći će se dodatno informirati o tome kako pisati o umjetničkom projektu i jasno prikazati umjetnički koncept za potrebe poziva za rezidencije i razne druge natječaje, putem radionice koju će voditi Dora Komenda, cirkuska umjetnica, članica Cirkus Kolektiva i circusnext predselektirana umjetnica za 2023. godinu. Radionica će se održati online, u srijedu 20. 2. 2024.od 17:00 do 18:00 h. Uskoro ćemo objaviti detalje vezane uz prijave i online adresu radionice.

Sve dodatne informacije dostupne su putem e maila: cirkuskarezidencijalnamreza@gmail.com

Cirkuska rezidencijalna mreža u 2024. godini dio je projekta Nacionalne cirkuske platforme koja se provodi uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova, a sufinancirana je i sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba – gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.