Festival suvremenih umjetničkih formi u znaku stripa nastavlja s programom ovaj tjedan

SUFFest u svom šestom izdanju započeo je 28. rujna 2021. otvorenjem izložbe Irene Jukić Pranjić. U partnerstvu sa Gradskim muzejom Križevci predstavljeni su crteži iz njenog zadnjeg strip albuma “Dnevnik snivanja i filozofiranja”. U svom nastavku drugi dio SUFFesta osim medija stripa donosi i suvremenu cirkusku umjetnost.

U srijedu (13.10.) u 19:00 h u Galeriji K2 predstaviti će izložbu “Emotivne kovanice”. Izložba je zamišljena je kao prikaz kolekcija kovanog novca koji se nalazi u vlasništvu umjetnika koji se bave izvedbenom umjetnošću na uličnoj pozornici (cirkus, street art, ulično kazalište, glazba…). Takve kovanice su, uz priču umjetnika, glavni artefakt ove izložbe koja na neki način prikazuje apsolutnu materijalnu bezvrijednost novca i u prvi plan stavlja emociju umjetnika.


U četvrtak (14.10.) u 12:00 h nastavljamo u znaku stripa pop up izložbom trojice križevačkih autora. U suradnji sa Gradskim muzejom Križevci u atriju Likovne galerije predstavljaju se tri mlada križevačka autora: Damir Benčak, Ivan Ivanović i Saša Ištok. Kao najmlađi od njih, Damir će predstaviti svoje ilustracije i crteže koji su negdje na razmeđu između strip i tattoo crteža. Uz njega Ivan Ivanović kao iznimni talent svojim strip tablama, crtežima i ilustracijama predstaviti će jedan pregled njegovog stvaralaštva, a kao najstariji i legendarni street umjetnik Saša Ištok aka Alien koji se razvijao kroz grafite, a kasnije i kroz slike u stilu geometrijske apstrakcije , podsjetiti će publiku na svoj postutopijski strip “Dark City Crosstown” sa još ponekim iznenađenjem.

Isti dan (četvrtak, 14.10.) u 19:00 h u prostoru Kluba kulture možete razgledati umjetničku instalaciju “Cirkus je izvedbena umjetnost svuda osim u Hrvatskoj”. Ova umjetnička instalacija je početak rada na kompleksnijem multidisciplinarnom projektu, koji u realizaciji okuplja više cirkuskih i vizualnih umjetnika/ca, s idejom poetičnog osvrta na stanje cirkuske umjetnosti u Hrvatskoj i svijetu. Instalacija se može se razgledati do petka (15.10.) do 14:00 h.

U petak (15.10.) u 19:00 h u Galeriji K2 SUFFest će predstaviti strip kolektiv Komikaze. Predstavljamo vam Komikaze izdanja kroz pop up izložbu strip tabli na zidovima Galerije K2 i širom Križevaca na oglasnim stupovima. Pop up izložba sadrži uži izbor stripova pedesetak autora iz zemlje i svijeta, objavljivanih tijekom zadnje 3 godine na Komikaze portalu, u fanzinima i tiskanim albumima. Izložbu prati akcija plakatiranja gradskih oglasnih stupova njihovim stripovima tijekom ovog tjedna. Cilj nam je prikazati strip ne samo kao mediji za zabavu, nego kao mediji koji se može pretvoriti u suvremenu umjetničku formu.

Komikaze su mreža za širenje strip aktivnosti na world wide webu te elektronsku i tiskovnu distribuciju stripova pretežito mlađe generacije. Cilj Komikaza je povezati strip aktiviste regije i svijeta radi razmjene informacija i konkretnih strip proizvoda. Komikaze izlaze 3 puta godišnje na webu https://komikaze.hr od 2002. godine. Godišnji izbor se tiska u albumima. Njihov rad i rad glavne urednice Ivane Armanini okrunila je nagrada za alternativni strip na prestižnom strip festivalu u Angoulême (Francuska) 2020. godine, a 2022. godine ulaze u svoju 20. obljetnicu!

Pozivamo svu zainteresiranu publiku da poprati ovotjedno izdanje SUFFesta, a uz ova događanja u sljedećem tjednu Udruga K.V.A.R.K. priprema još nekoliko programa. Više informacija uskoro.

Organizator: Udruga K.V.A.R.K.
Suradnja: Gradski muzej Križevci, Udruga Cirkorama, Strip kolektiv Komikaze
Pokrovitelj: Ministarstvo kulture i medija RH, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Koprivničko-križevačka županija, Zaklada “Kultura nova”