5. tjedan CSF-a 2008.

26.03.2008.

Poslijediplomski studij u inozemstvu
U izdanju udruge P.O.I.N.T. prošlog je listopada izašao “Vodič za poslijediplomski studij u inozemstvu”, čija je čija je namjena pomoći studentima završnih godina studija i mladim diplomiranim stručnjacima u donošenju odluka, orijentaciji i informiranju o studiranju na poslijediplomskim studijima izvan Hrvatske.
U ime izdavača mr.sc. Hrvoje Belani ukratko će predstaviti vodič i komentirati iskustva autora vodiča o izboru područja, sveučilišta, zavoda i mentora te financiranju studija, načinu stipendiranja i samim prijavama na natječaje. Vodič je u slobodnoj distribuciji i svi posjetitelji predavanja dobit će besplatan tiskani primjerak.
Klub kulture, Mažuranićev trg 1
Moderator: Hrvoje Belani.

27.03.2008.

Na tragu klasika – Josip Pandurić (Zagreb), Irena Lukšić (Zagreb)
Predstavljanje biblioteke “Na tragu klasika” izdavačke kuće Disput, dobitnika književne nagrade Kiklop za najbolju biblioteku 2007. Upoznajte djela “Sveta knjiga vukodlaka” Viktora Pelevina, “Živjet ćete u Moskvi” Dmitrija Prigova i “Viza za prekjučer” Jurija Družnikova. Očekuje vas degustacija prave ruske votke, tradicionalnih kolačića i ruske glazbe za dušu.
Josip Pandurić – urednik izdavačke kuće Disput u kojoj već godinama možemo čitati apartne autore koji u poplavi pop(ul)istički orijentirane literature u svojim boljim momentima predstavljaju pravu malu čitateljsku oazu.
Irena Lukšić – rođena 1953. u Dugoj Resi. Diplomirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavila je romane Konačište vlakopratnog osoblja, Zrcalo, Traženje žlice i Povratak slomljene strijele (2000). Pripovijetke je sabrala pod naslovima Sedam priča ili jedan život, Noći u bijelom satenu, Sjajna zvijezda Rovinja i Krvavi mjesec nad Pompejima. Piše TV- i radio-drame, a okušala se i u stvaralaštvu na Internetu (“beskrajni ruski roman” POMAH/Lenov). S ruskoga prevodi prozu i poeziju. U suatorstvu i samostalno uredila je nekoliko tematskih brojeva Književne smotre. Objavila je knjige: Nova ruska poezija, Soc-art, Jednostavna istina – ruska pripovijetka 20. stoljeća, Antologija ruske disidentske drame, Ruska emigrantska književna kritika i Ruska književnost u svemiru. Suautorica je dvotomne deskriptivne bibliografije Ruska književnost u hrvatskim književnim časopisima. Priredila je za tisak integralnu verziju Dnevnika Dragojle Jarnević i memoare Svi životi jedne ljubavi Irine Aleksander. Dva puta je studijski boravila u Rusiji, a sudjelovala je na tridesetak međunarodnih znanstvenih simpozija.
Klub kulture, Mažuranićev trg 1
Moderatorica: Sonja Mrnjavčić. Ulaz slobodan

28.03.2008.

Komorni teatar ‘Nina Vavra’ – Pod guillotinom
Radnja se događa u nekoj maloj kneževini u kojoj sjednicu vlade održavaju Knez, ministrica Guon i ministar Pion. Osim nalivpera, porinuća ribarskog broda i otkaza službe listonoši Gurionu, nesavladiv problem kneževine postaje izvršenje smrtne kazne zločincu Duanu koji je cijeli život sanjao baš o giljotiniranju. Sitnica postaje globalno pitanje opstanka izmišljene državice…
pod_guillotinom.jpg
Klub kulture, Mažuranićev trg 1
Redatelj: Boris Čataj. Ulaz slobodan
Autor: Ivan Raos (1921.-1987.). Igraju: Igor Frbežar (Knez), Jelena Katanović (Guon), Berislav Raguž (Duan), Ivan Vuk (Pion).
Komorni teatar „Nina Vavra“ osnovao je 1974. u Križevcima kazališni alternativac i redatelj Boris Čataj, kasnije više puta nagrađivan na međunarodnom festivalu BRAMS za postavljanje Beckettovih kratkih drama.

HC Otorhinolaryngological Shock – DJ’s Frby&Srky

Rubrika HC ORL neumornog dvojca Igor Frbežar – Frby i Srđan Barić – Srky iz križevačkog se etera seli u Klub kulture na dvosatnu listu nesmanjene žestine.
Klub kulture, Mažuranićev trg 1
DJ’s Frby&Srky (back2back) / Rock-oko Show. Ulaz slobodan

29.03.2008.

Novinarstvo na slobodnom i otvorenom
Terenska novinarska akcija povodom 27. godišnjice smrti najpopularnijeg poslijeratnog križevačkog novinara Ivana Ice Kralja. Izrazite se, raspišite, oglasite, ostavite svoj biljeg komentara na gradska zbivanja, u samom srcu Križevaca. Razgledajte uređaje i pomagala iz povijesnih razdoblja razvoja novinstva i novinarstva.
Križevci, Nemčićev trg
Postavljači: Sandro Novosel, Sergej Novosel. Ulaz slobodan

Otvorena vrata portala
Nastavak akcije na otvorenom uz sudjelovanje građana. Demonstracija rada na portalu www.krizevci.info s praktičnim vježbama pisanja vijesti i obrade fotografija na računalu. Razmjena neposrednih iskustava u vođenju tematskih portala www.soundguardian.com, www.glazbeni-forum.com i www.auto-info.hr.
Klub kulture, Mažuranićev trg 1
Voditelji: Dalibor Karlović, Sergej Novosel. Ulaz slobodan.

(Ne)normalni Balašević Tribute Bend (Novi Sad, SR)
(Ne)normalni Balašević Tribute Bend predstavlja glazbeni užitak za ljubitelje pjesama legendarnog Đorđa Balaševića, (ne)normalnih šest glazbenika na gitarama, bubnjevima, saksofonu, klavijaturama, violini i harmonici, na čelu s neizostavnim Nenadom Jelenkovićem. Na Đoletov su poziv svirali zajedno s njim u njegovom showu na RTS-u, a i pojedini Đoletovi glazbenici su nastupali s ovim bendom. (Ne)normalni Balašević Tribute Bend je nastupao širom exYU, pa čak i dalje.
Što je o njihovom koncertu u Boogaloou 2007. napisao Ivan Orleanski: “Kakav je bio bend? Fantastičan. …Odličan vokal, gitarist i frontmen ovog malog čuda je Nenad Jelenković. …Momci i cure su dostojni imena koji nose: napravili su emotivan spektakl i spojili nekoliko generacija. …Meni se čini da je danas malo ljudi koji djeluju pozitivno na druge, a ljubav više nije u modi. Mislim da Nenormalni nisu mogli odabrati bolji termin za koncert – početak proljeća i buđenje života.”
Traju li njihovi koncerti poput Đoletovih, provjerite ove proljetne subotnje večeri.
Klub kulture, Mažuranićev trg 1
Zagrijava: DJ Bubi.

30.03.2008.

Filmski frtalj: Kratki filmovi studenata ADU
Kratki dokumentarni filmovi studenata Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.
Frano ima 22 godine i student je filmske i tv montaže na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Klub kulture, Mažuranićev trg 1
Izbor: Frano Homen. Ulaz slobodan