2. tjedan CSF-a 2008.

08.03.2008.

Društveni pokreti i subkulture mladih – Benjamin Perasović

benjamin_perasovic.jpg
Znaju li društveni pokreti mladih danas mobilizirati mase na način kako su to djelovali proljeća ‘68 i ‘71 u svijetu i Hrvatskoj? Ima li globalizacija alternativu? Prevladava li danas konformizam mladih? Nestaje li buntovništvo? Ima li za nj (uopće) razloga u suvremenom društvu? Pitanja su i stara i nova, na njih će studiozan odgovor kroz predavanje dati dr. Benjamin Perasović, sociolog, ekspert za društvene pokrete mladih i sve što subkulturno vole i rade mladi.
Moderator: Sergej Novosel. Ulaz slobodan

Dread Live – DJ Benjamin Perasović
Zabavite se i rasplešite uz društveno angažiranog DJ-a!
DJ dr. Benjamin Perasović. Ulaz slobodan

09.03.2008.

Filmski frtalj: Svi moji krajolici
Umjetnički dokumentarni film redatelja Hrvoja Juvančića, profinjeni portret povjesničarke umjetnosti i književnice dr. Željke Čorak. Kroz nelinearnu priču o njezinom životu i nadahnut poetski tekst dr. Čorak, upoznajte i doživite njezine krajolike srca: Gorski kotar, Dubrovnik, Split, otok Šipan i naposljetku, Zagreb. Film je nastao u koprodukciji HTV-a i kanadske televizije, kao dio velikog projekta Frankofone unije.
Ovo je atipičan TV dokumentarac, više nalik na klasična filmska ostvarenja. Osim što je prikazan u 32 zemlje koje su sudjelovale u projektu, dokumentarni film “Svi moji krajolici” UNESCO je 2005. uvrstio među 20 najboljih svjetskih filmova o ženama i ponuđen je za emitiranje preko UNESCO-ve audiovizalne e-platforme.
Hrvoje Juvančić (1967.) diplomirani je novinar i TV redatelj, predsjednik Hrvatske udruge filmskih i TV redatelja. Poznati je hrvatski dokumentarist. U zadnjih 18 godina snimio je 37 filmskih i TV dokumentaraca te stotine reportaža i priloga. Umjetničke preokupacije su mu priče o ljudima neobičnih sudbina. Često snima dokumentarce o političkim, društvenim i kulturnim problemima. Hrvoje Juvančić postigao je znatan uspjeh na međunarodnom TV tržištu i na festivalima sa svojim dokumentarcima ‘Carousell of Death’, ‘All My Landscapes!’ i ‘The Tie!’.
Dr.sc. Željka Čorak – rođena u Zagrebu 1943. godine, gdje je završila Klasičnu gimnaziju te Filozofski fakultet 1967.g. i doktorirala s temom Drago Ibler i hrvatska arhitektura između dva rata (1976). Od 1972. zaposlena je u Institutu za povijest umjetnosti, gdje 1990. postaje znanstvenom savjetnicom. Bavi se poviješću i teorijom moderne arhitekture i urbanizma, te pitanjima suvremenoga planiranja i zaštite prostora. Začetnica je sekcije Prijedlog Zagrebačkoga salona. Uz znanstvene radove, piše likovne i književne eseje i kritike, prevodi poeziju s francuskoga, talijanskoga i engleskog jezika. God. 1968-71. bila je urednica likovne rubrike Telegrama, a 1976-87. glavna urednica časopisa Život umjetnosti.
Dokumentarni, Hrvatska, 2000., 26′
Redatelj: Hrvoje Juvančić. Ulaz slobodan