1. tjedan CSF-a 2008.

csf-logo4.jpg
29.02.2008.

Poluvrijeme poezije 3: Zoran Ferić, Velimir Visković
„Poluvrijeme poezije 3“ na prijestupni dan predstavlja predsjednika Hrvatskog društva pisaca Velimira Viskovića (Zagreb) i književnika i esejista, literarnog majstora morbidnosti i groteske Zorana Ferića (Zagreb). Uživajte u književnoj večeri uz glazbeni intermezzo u znaku šansone.
Zoran Ferić (rođen 1961. u Zagrebu), diplomirao kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, radi kao profesor hrvatskog jezika i književnosti u jednoj zagrebačkoj gimnaziji.
Nagrađivan za knjige priča Anđeo u ofsajdu (Naklada MD, Zagreb 2000.) – Ksaver Šandor Gjalski, Nagrada Jutarnjeg lista, i Mišolovka Walta Disneyja (Naklada MD, Zagreb 1996.) – Nagrada Dekada magazina. Objavio još romane Smrt djevojčice sa žigicama (Naklada MD, Zagreb 2002.) i Djeca Patrasa (Jutarnji list, Zagreb 2005.), izbor priča Quattro stagioni (1998.), kolumne Otpusno pismo (Profil, Zagreb, 2003.).
Velimir Visković (rođen 20.2.1951. u Drašnicama kraj Makarske), diplomirao 1973. jugoslavenske jezike i književnosti te komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, magistrirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1977. Od 1976. radi u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža u Zagrebu. Bio je član uređivačkoga kolegija više leksikografskih edicija (Enciklopedija Jugoslavije, Filmska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija), bio je glavni urednik prve hrvatske enciklopedije personalnog tipa, trosveščane Krležijane. Sada je glavni urednik Hrvatske književne enciklopedije. Uređivao je više časopisa (Republika, Sarajevske bilježnice), bio je urednik u izdavačkoj kući Konzor, a sada u Profilu. Za književni i leksikografski rad primio je brojne nagrade, permanentno se bavi i književnom kritikom. Predsjednik je Hrvatskog društva pisaca.
Moderator: Petar Babić. Ulaz slobodan

Slušaonica: Initial Shock
Žestoka slušaonica kao uvod u prvu noć ovogodišnjeg, 4. po redu Culture Shock Festivala! Iako se ovdje ne radi o sili koju pri otvaranju padobrana osjeća padobranac zbog naglog smanjenja brzine, dinamički udar na slušne organe bit će silovit i šokantan!
DJ nepoznat. Ulaz slobodan

01.03.2008.

Desmozgenes – Dubravko Mataković
Izložba stripova i ilustracija strip crtača i glazbenika Dubravka Matakovića, frontmana vinkovačkog sastava Septica, autora desetak albuma stripa, poput legendarnog Desmozgenesa, Malog Ivice i Overklokinga, ilustratora više dječjih knjiga i udžbenika, autora kazališne predstave „Iz Kabula s ljubavlju“ prema motivima vlastitih stripova.
Odlomak iz autobiografije: “Rođen sam privatno, 20. kolovoza 1959. i to na selu, iako bi Ivankovo, prema broju stanovnika, da se nalazi u Dalmaciji ili Istri nazivali gradom. Ubrzo su me odnijeli u Vinkovce, danas središte Zabit-brtvljanske županije, a nekoć čvorište. Tu sam se i učlanio u Savez pionira, pohađao školu, tečaj bacanja šurikena, mnogobrojna čijala, sijela, čvarkarijade te bio svjedokom mnogih štafeta mladosti 400X400 i 200X300. Djetinjstva nisam imao, a na mladalaštvo me podsjeća žuta austro-ugarska i to barokna zgradurina pokraj koje kada prođem prođu me ledeni žmarci, padne mi šećer i spuste mi se stopala do razine platfusa. Riječ je o Gimnaziji, ustanovi u kojoj sam na najgori mogući način ostavio svoje najbolje godine. Poslije sam otišao na studij grafike Akademije likovnih umjetnosti 1979. godine, a već sam 1983. godine diplomirao te željan promjene, avantura, stege i broma u žućkastoj tekućini koju nazivaju čajom, zbog obveze, časti i ljudskoga prava otišao u vojsku i to neprijateljsku JNA. Ondje sam, nakon iskustava s likovnim stvaralaštvom na temu prelaska preko Neretve, jahanja Tita na čelu kolone i dijelova zaštitne maske protiv plinova, prvi puta počeo profesionalno crtati stripove, dakle za lovu, a ne za tapšanje po ramenu i guzici, šture uredničke pohvale i popularnost među drugaricama.”
Postav: Dubravko Mataković. Ulaz slobodan

Septica (Vinkovci)
Septica je kultni sastav Dubravka Matakovića, kombinacija death metala i hip-hopa s eksplicitnim i komičnim tekstovima, jednostavno vas natjera da stavite gaće na glavu ili vratite oružje u MUP! Niti mjesec dana nakon rasprodanog zagrebačkog KSET-a, doživite u Križevcima morbidno iskrene tekstove, uz žestoke gitare i divlju ritam sekciju!
Zagrijava: DJ Bubi. Ulaz slobodan

02.03.2008.

Filmski frtalj: Di smo mi to?
Dokumentarni prikaz odlaska grupe Septica u Zagreb na dodjelu nagrada Zlatna koogla 2005. prikazuje članove u drugom svjetlu i prati ih od vinkovačkog kolodvora, samog koncerta u KSET-u, sve do povratka u Vinkovce. Ovo je prvi filmski uradak kultnog strip-crtača Dubravka Matakovića, premijerno prikazan na Friška figa film festivalu u Čakovcu prošle godine.
Dokumentarni, Hrvatska, 2006., 35′
Autor/produkcija: Dubravko Mataković. Ulaz slobodan